5 tips för simning i kallt vatten

Den här våren verkar ju gå till historien som den kallaste på flera hundra år och nu när tävlingarna börjar rulla igång sker många simningar i iskallt vatten.

Vad ska man då tänka på vid simning i kallt vatten? Här kommer några tips inför kommande helger.

1. Klä dig varmt innan! Handskar och mössa på hela vägen fram tills du hoppar i vattnet. Och ha skor på fötterna så länge som möjligt. De kan du lämna till en anhörig eller kompis precis innan, det finns ingen anledning att gå runt barfota och tappa känseln innan du ens är i vattnet. Händerna är dock viktigast att hålla varma, på så sätt kan du bibehålla greppet i vattnet bättre än om händerna är kalla.

2. Varmvatten i dräkten för att få den på plats! I varma temperaturer är det lätt att släppa in lite vatten i dräkten för att sen kunna dra upp den ordentligt i skrev och armhålor. Dräkten ska sitta högt annars hämmas rörelser och du simmar långsammare. I kallt vatten är det inte mysigt att släppa in vatten, ett alternativ då är att ha en termos med ljummet vatten att hälla i dräkten på land och sätta den plats innan du hoppar i.

3. Blöt ansiktet! Det är oerhört lätt att börja hyperventilera när man anstränger sig hårt i kallt vatten. För att vänja sig vid temperaturen och undvika att få panik är det viktigt att man har doppat ansiktet och simmat några meter innan starten går. Ner med ansiktet och få igång andningen.

4. Dubbla badmössor! En del gillar att simma med neoprenhuva, det kan absolut vara ett bra alternativ. Tycker man som jag att remmen under hakan är obekväm och störande så kan man köra med dubbla badmössor. Se till att de täcker pannan, där brukar det vara som mest kallt.

5. Ta det lugnt! Hitta in i simningen och stressa inte för mycket. Se till att blåsa UT ordentligt under vattnet. Det är väldigt lätt att bara dra in mer och mer luft och helt plötsligt får man ingen luft alls. Så ta det lugnt och andas ut. Gärna lite 3-4-takt inledningsvis.

Lycka till på tävlingarna framöver, vi ses i vattnet!

IMG_3751

Comment are closed.