Trött efter en lång och tuff säsong

Efter säsongen har jag tagit det ganska lugnt och bara tränat det jag har tyckt varit kul. Problemet är att det är roligt att ta i, köra hårt. Jag har sprungit en stafett för NocOut, kört intervaller med CK Hymer och andra max-aktiviteter, det är nog inte helt smart.

När jag tittar tillbaka på hur jag beskrivit träningspass från höghöjdslägret i St Moritz och fram till Ironman Kalmar är trenden av slitenhet rätt så tydlig. Jag har under en period av rätt så många månader varit hårt belastad och det har nästan helt saknats perioder då jag känt mig helt återhämtad. Problemet man kan råka ut för att normaltillståndet är att vara sliten, man vilar och känner sig piggare men egentligen är man fortfarande sliten fast bara lite mindre sliten, inte pigg och fräsch.

I fredags körde jag ett löppass där det gick bra i ungefär 10 minuter sen sjönk pulsen, farten och kroppen började “stänga av”. Den typen av signaler är nog oerhört farligt att ignorera så nu tar jag det säkra före det osäkra och vilar i 14 dagar för att verkligen låta kropp och själ komma tillbaka till balans. Om 14 dagar testar jag igen, då är förhoppningsvis den negativa känslan och reaktionen borta.

Det är en väldigt skillnad i att vara trött av “överträning” och av att vara otränad eller bara trött av träningspasset i sig. Att lära sig att tyda denna typ av signler och hur ens egna kropp reagerar är väldigt viktigt för att undvika långa perioder av skador eller en kronisk överträning som kan ta år att komma tillbaka ifrån.

Den bästa träning jag kan göra just nu är att inte träna alls, att ha kul och njuta av saker i livet som jag genuint uppskattar och får energi av. Det kan vara att umgås med vänner, softa på landet, sova, äta god mat eller vad som helst. Det kan dock inte vara att cykla intervaller, även om det är något jag genuint uppskattar =)

Att snart bli förälder är också en pusselbit i detta, det ger massor av energi men det är också en stress och förväntan som kroppen säkert behöver få tid att hantera.

Ta hand om er där ute!

Fredrik

Comment are closed.