Ironman Sweden Kalmar – Race report

Kände mig oerhört stark dagen innan start. Vi simmade ett kort pass i simhallen, mest för att hitta känslan och väcka upp kroppen med några fartökningar, känslan var bra, farten var bra och humöret på topp. Djurback hade ett helt TV-team med sig så det bidrog väl kanske också till att man sträckte ut armtaget lite extra =)

Efter simningen checkade jag in cykeln och gick igenom alla rutiner för växlingsområdet, det tog som vanligt lång tid, inga detaljer får lämnas åt slumpen. Sen var det bara att åka hem och “ligga lågt”. Tur det var friidrotts-VM på TV så att man hade något att slötitta på. När Mo Farah vann 5000m tänkte jag stilla “det där löpsteget är ingen i närheten av imorrn”.

19.45 släcktes lampan, tändes igen 04.10, det var dags!

Det blåste en rätt så stark sydlig vind och i den riktningen ligger Kalmar sund helt öppen så det hade piskats upp lite småvågor på de yttre delarna av simbanan. Jag tänkte inte så mycket på det innan start, var ganska lugn och harmonisk. Vi startade 5 min före Age-group och det var aldrig någon trängsel fram mot första boj. Jag hade fin position i klungan men efter första rundningsbojen small det till, två “missade” vågor och jag tappade fötterna framför, simmade medvetet för hårt ett tag för att försöka komma ikapp men lyckades inte så det var bara att hitta mitt egna tempo och mosa på in mot piren. Ut på andra varvet började vi ganska direkt att varva långsammare simmare, det var lite för tjockt med folk in under piren men jag antar att alla hade ungefär samma resa så vi får väl se det som ett moment i tävlingen. Jag var till slut 11:a upp ur vattnet efter mediokra 53.30.

Ut på cykeln tog jag det lugnt, höll koll på wattmätaren och försökte hålla mig till min plan. Näsvik, Bastie och nån mer körde hårt över knölen på bron men jag brydde mig inte om att försöka gå med, ville inte spränga mig som i Motala på SM. Körde sedan helt solo ganska länge i motvinden. Pontus och Jonas B kom ikapp så småningom och låg bakom fram till bron tillbaka mot fastlandet, där sa Pontus något om “fart” när han passerade, sen såg jag honom inte förrän duscharna i Athletes garden (där man chillar efter loppet).

Fastlandsdelen av cyklingen var ingen rolig historia, energin var låg och farten sjönk i takt med energitappet, jag åt och drack men det gick segare hela tiden så det vara bara att vänta in löpningen. Med några km kvar till växling kom Jodie Swallow ikapp oss igen, jag hade passerat henne efter 10mil och höll då betydligt högre fart, så kan det gå.

Ut på löp kändes benen rätt så bra. Även här hade jag en plan och försökte hålla mig till den. Första varvet var ok men det blev bara tyngre och tyngre, när jag passerade 20km tänkte jag att “yes, nu är jag snart i mål”, sen kom jag på vilken idiot jag var, hade ju inte ens gjort halva maran, men jag tror att den dumheten räddar en ibland.

Jag var rätt nere på slutet, visste att jag inte ens skulle göra sub 9 och allt kändes rätt uselt. Med 3km kvar sa Alle Weckfors att jag var 4.e svensk, då steg humöret lite och jag kunde mosa ut det sista in mot upploppet. Väl där kollade jag några gånger så att jag inte hade någon bakom mig sen gick jag upploppsrakan ner och gav slängkyssar till publiken, high-five med speakern och in i mål mot den efterlängtade kramen av Anna. Det blev till slut en 15:e-plats i pro, 17:e totalt på tiden 9.05.39.

Såhär i efterhand är jag väldigt glad att jag fullföljde trots en tung känsla och oförmågan att orka följa min plan fullt ut. Jag körde helt och hållet som jag tänkt men det höll inte hela cykelsträckan eller hela löpsträckan men det är alltid värt att gå i mål, i år blev jag dessutom 4:e bästa svensk, något jag är väldigt stolt över, och bättre ska det bli!

Det här racet markerar slutet på denna säsong för mig. Totalt skrapade jag ihop 405 poäng i pro-rankingen, det ger mig en plats runt 350 och det är bara 50 som får åka till Hawaii, det krävs typ 4000 poäng för att ta sig dit så om det går 10 ggr bättre nästa år är jag där =)

 

 • Trackback are closed
 • Comments (5)
  • Cia
  • August 22nd, 2013

  Det är otroligt roligt att läsa dina välformulerade racereports. Hoppas det blir fler!
  Du var bra!! Grattis!

  • Emil
  • August 22nd, 2013

  Bra jobbat! Vad för avg. watt hade du på cyklingen och hur var det jämfört med förra året? Verkar som cyklingen var bra mkt tuffare.

  Vad klarar du hålla på en platt halv IM cykling?

  /Emil

   • Fredrik
   • August 23rd, 2013

   Hej,

   Jag hade ca 260w i snitt, förra året hade jag ingen wattmätare så då vet jag inte. Hade hoppats kunna snitta 280w men det fanns inte i benen.
   På halv-im kan det ligga runt 290-300w.

  • Emil
  • August 23rd, 2013

  Tack för svaret. Kul att ha lite siffror att korrelera till. Tungt att kunna snitta 300W 2h. Såg watt-siffror på Slowtwitch där T.J Tollakson samt Trevor Wurtele höll ca. 290 W i avg med normalized på 310W på 1/2 IM och de cyklar starkt.

   • Fredrik
   • August 25th, 2013

   Det har ju lite att göra med hur stor man är också, och hur aero man är. Det är charmen med idrott, den som är först i mål vinner =)
   Ha det gott Emil!

Comment are closed.