Toppning

Att toppa formen är inte det enklaste man kan göra som idrottare verkar det som, det lilla jag läst i ämnet tyder på att det finns stora individuella variationer så det kräver nog en del kunskap och erfarenhet för att få till det. Jag litar helt på min tränare i detta fall, försöker förmedla hur jag mår och hur kroppen känns sen följer det schema som läggs. Just nu är det väldigt kort horisont på träningsplaneringen, några dagar i taget och sen får vi se hur kroppen mår och svarar.

Det klassiska tillvägagångssättet för att toppa formen är att minska på volym men bibehålla intensitet. Det receptet följer jag ganska tydligt. Igår hade jag min första helvilodag på 2 månader. Idag ska jag simma ett kortare pass med ett gäng snabba 25:or, tidigare har de snabba delarna varit 100:ar, nu är det alltså betydligt kortare men i samma fart. Ikväll ska jag springa 6km, även det med korta fartökningar där målet är att “löpa ut” utan att pusha hårt. I morgon springer jag Kanallöpet 10km som ett bra fartpass och sen blir det vila igen för att vara fräsch under resdagen på tisdag. Resdagar är alltid en påfrestning så det gäller att ladda för dem och se till att kroppen inte bryts ner.

Att vara i bra form är till stor del även en mental inställning, att orka pressa sig så hårt som det krävs på en tävling förutsätter att man har huvudet med sig. För mig skapas den mentala återhämtningen genom kontroll och planering, att jag vet vad jag ska göra när så jag inte behöver gå och stressas av det. Rent konkret gör jag en att-göra-lista med alla småsaker som ska fixas innan tävlingen, så nu ska jag ut och montera tävlingshjulen inför morgondagens materialtest.

Helt off topic vill jag gratulera Fredrik Croneborg som idag kom 3:a i Challenge Taiwan, Fredrik är en riktigt vass triathlet som är ganska anonym i Sverige eftersom han inte är här så ofta. Jag träffade honom på Playitas i vintras, en riktigt trevlig kille som är värd all framgång. Kul med svenskar på pallen i de internationella tävlingarna!

Hasta luego!
FC

  • Trackback are closed
  • Comments (1)
    • Peter Karlsson
    • May 4th, 2013

    Har träffat Fredrik några ggr i Dalarna, med min släkt, soft snabb kille, spännande blog.

Comment are closed.